Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

ΣΧΟΛΙΟ: Η ΘΡΥΛΟΥΜΕΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ


Η ιστορία των λαών έχει, καλές και κακές στιγμές, και εκτός από επικίνδυνες, ενίοτε έχει και φαιδρές. Παράδειγμα, ο καθ’ όλα σεβαστός, ηθικά δικαιωμένος και γενικής αποδοχής ισχυρισμός περί της αξιοπρέπειας πολιτών και κοινωνίας, ο οποίος θεατρικά και πεισματικά, από ντόπιους και ξένους, διατυμπανίστηκε (λόγω του ονοματολογικού) στην περίπτωση των Σκοπίων.
Ακούσαμε όλοι, κατ’ επανάληψη, από τα αρμόδια επίσημα χείλη (αυτής της περιόδου), συγκινητικές παροτρύνσεις αλλά και νουθεσίες περί της υποχρεώσεώς μας να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια – δηλαδή εν προκειμένω την επιθυμία των κατοίκων της περιοχής Βαρντάσκα - Μπονοβίνα, να ονομάζονται «Μακεδόνες» και να αναγνωρίσουμε την εθνικότητα και τη λαλιά τους ως «Μακεδονική». Και τούτο, γιατί αυτό επιβάλλει – μας λένε – το σύγχρονο διεθνές «σαβουάρ βιβρ» περί «αυτοπροσδιορισμού» και «αξιοπρέπειάς»!
Αλλά η αξιοπρέπεια έχει ως κυρίαρχο περιεχόμενό της το ήθος και την εντιμότητα απέναντι στην ιστορία και τη ζωή. Η περίπτωση των Σκοπιανών το έχει;
Η πλαστογράφηση της Ιστορίας και η καρναβαλική οικειοποίηση ονομάτων, που δεν τους ανήκουν, είναι συμπεριφορά αξιοπρεπής ή γελοία, υποκρύπτουσα μάλιστα φασιστικού τύπου δόλιες επεκτατικές προθέσεις;
Άλλωστε τα πρόσφατα γεγονότα, του ευτελισμού των δημοκρατικών διαδικασιών, που έλαβαν χώρα στα Σκόπια, εν μέσω τραμπουκισμών με το άκυρο δημοψήφισμα ή τις βεβαιωμένες απειλές, τους εκβιασμούς και τις θρυλούμενες εξαγορές (κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της τροποποιήσεως του Συντάγματός τους), όχι μόνο δεν αποπνέουν αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και ευθύνη, αλλά προκαλούν θυμηδία, αναξιοπιστία και απέχθεια σε κάθε δημοκρατικό πολίτη… όπου γης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ
 τ. Βουλευτής Επικρατείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου