Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Για μια ακόμη φορά η ελληνική και η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθούν την Τουρκική ηγεσία να προβάλλει αιτιάσεις κατά της Ελλάδος με αβάσιμη και ψευδή συλλογιστική, την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αιτιολογημένα καταρρίψει και εκμηδενίσει.

Μάλιστα μετά την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία η Τουρκικήκυβέρνηση απροκάλυπτα απειλεί την εθνική μας ακεραιότητα. Εφευρίσκοντας παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης εκ μέρους μας, απαιτεί την αποστρατικοποίηση (την αμυντική δηλαδή θωράκιση) των νησιών, εντέχνως όμως αποσιωπά ότι απέναντι των νησιών έχει αναπτύξει απειλητικά τη δική της Στρατιά του Αιγαίου, την οποία μόλις χθες δήλωσε ότι θα ενισχύσει και το αδικαιολόγητο μέγεθος του αποβατικού της στόλου. Συνεχίζει δε να κατέχει παράνομα μεγάλο μέρος της Κύπρου από το 1974 και παραβιάζει πολλαπλώς τον ελληνικό Εναέριο χώρο σε καθημερινή βάση.

Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας αποτελεί η υπογραφή Συμφωνίας με μερίδα των αντιμαχομένων της Λιβύης για ενεργειακή συνεκμετάλλευση σε ανύπαρκτη νομικά και ουσιαστικά ΑΟΖ, ενέργεια την οποία απέρριψε πάραυτα το ίδιο το Κοινοβούλιο της Λιβύης.

Η καταφανής παραβίαση των όρων της συνθήκης της Λωζάνης που γίνεται αποκλειστικά από την Τουρκία διαχρονικά, με τον αφανισμό του πολυπληθούς και ευημερούντος Ελληνικού πληθυσμού στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, με την κατάργηση των μειονοτικών σχολείων ακόμα και της θεολογική σχολής της Χάλκης και την διακοπή λειτουργίας σχεδόν του συνόλου των ιερών ναών με αποκορύφωμα την βεβήλωση ης Αγίας Σοφίας, δεν εμποδίζουν την γείτονα να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδος Κύπρου, Κρατών Μελών της Ε.Ε., απειλές που είναι σαφές ότι προοιωνίζουν δυσάρεστες εξλίξεις.

Είναι προφανές ότι η Τουρκική ηγεσία προσπαθεί ανεπιτυχώς να επηρεάσει ψυχολογικά εις βάρος μας την διεθνή κοινή γνώμη, εμφανίζοντας την δική της πρόκληση ως ελληνική απειλή.

Υπό τα δεδομένα αυτά καταδικάζουμε την απρόκλητη και απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Καλούμε τον Ελληνικό λαό σε ενότητα και εγρήγορση. Ζητάμε από την παγκόσμια κοινή γνώμη να απορρίψει τις πρακτικές της Τουρκίας πουπεριφρονούν το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη.
Διατρανώνουμε και πάλι το σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη διατήρηση της ειρήνης επαγαθό όλων των χωρών της περιοχής.

                                    Αθήνα, 5 Οκτωβριίου 2022

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ
                       ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου