Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΣΙΠΛΑΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Κυρίες  και κύριοι συνάδελφοι

Στις 19 Απρίλιου του 2019 το Δ.Σ της ένωσης ανακοίνωσε την διενέργεια αρχαιρεσιών για την 20 η Ιουνίου 2019. Όμως μερικοι βουλευτές προσέφυγαν στην δικαιοσύνη ζητώντας με ασφαλιστικά μέτρα την ακύρωσή των αρχαιρεσιών και τον διορισμό νέου Δ.Σ για την διενέργεια εκλογών με την ένσταση ότι οι εκλογές προκηρύχτηκαν 3 ημέρες μετά την λήξη της τριετούς  θητείας του απερχόμενου Δ.Σ, καθώς οι προηγούμενες εκλογές είχαν γίνει την 16 Απριλίου 2016..

 

Η εκδίκαση της προσφυγής έγινε λίγες ημέρες προ των εκλογών του 2019 ερήμην των μελών του εκλεγμένου Δ.Σ. λόγω της απουσίας τους στις επαρχίες για τις εκλογές. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά  τους και με προσωρινή διαταγή όρισε νέο Δ.Σ. μέχρις ότου εκδοθεί η οριστική Δικαστική απόφαση. Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε  σε σώμα με  πρόεδρο τον Δημήτριο Πιπεριά

 

Η διοίκηση του εκλεγμένου Δ.Σ. προσέφυγε οτην δικαιοσύνη, καταθέτοντας το καταστατικό της Ένωσης με αίτημα την ακύρωση της προσωρινής διαταγής. Η προσφυγή έγινε δεκτή ύστερα από 6 μήνες με την υπ άριθ.129/2020 απόφαση έχουμε  νέο Δ.Σ με πρόεδρο τον Κώστα Παπαναγιώτου, με το αιτιολογικό ότι η  θητεία του αιρετού Δ.Σ έληγε την 20η Απριλίου του 2020 μετρώντας το διάστημα από τότε που συγκροτήθηκε σε σώμα και  όχι από την ημέρα των αρχαιρεσιών και επομένως ορθώς προκηρύχθηκαν οι εκλογές μία ημέρα πρίν ην λήξη της θητείας. Μετά την δικαίωσή της και την νέα ανάληψη των καθηκόντων της, η εκλεγμένη διοίκηση προκήρυξε εκλογές για την 20 Ιουνίου του 2020, εντός της προθεσμίας των 4 μηνών που όριζε η δικαστική απόφαση. Έγιναν όλες οι διαδικασίες, με δημοσίευση στις εφημερίδες, και αποστολή προσκλήσεων σε όλους τους τ. Βουλευτές, ενώ εξασφαλίστηκε και η αίθουσα στην Παλαιά βουλή για την 20 η Ιουνίου. Παρόλο που τα πάντα ήταν έτοιμα, οι αρχαιρεσίες δεν ήταν δυνατόν να γίνουν λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας με αποτέλεσμα την λήξη της τετράμηνης θητείας του Δ.Σ..

 

δεν θέλω να σας κουράσω αναφέροντας όλες τις δικαστικές διαμάχες και διάφορες αποφάσεις που ακολούθησαν με τα εναλλασσόμενα διοικητικά συμβούλια μέχρις ότου το μονομελές δικαστήριο Αθηνών με τη αρ.1002/2022 απόφασή έθεσε τέρμα στις δικαστικές διαμάχες ορίζοντας το σημερινό Διοικητικό συμβούλιο το οποίο  προχώρησε στις διαδικασίες για την διενέργεια των σημερινών εκλογών.

.

Όπως αντιλαμβάνεστε από τα παραπάνω κ.κ συνάδελφοι, κατά την διάρκεια της τριετούς Περιόδου ταλαιπωρίας της Ενώσεως με τα εναλλασσόμενα Διοικητικά συμβούλια δεν υπάρχουν πεπραγμένα δεδομένου, όπως είπα προηγουμένως,  όλες οι δικαστικές αποφάσεις, όριζαν ως μοναδικό καθήκον των Διοικητικών συμβουλίων την διενέργεια των εκλογών και την διαχείριση αποκλειστικά και μόνο των κατεπειγουσών και μη δεκτικών αναβολής υποθέσεων όπως οι πληρωμές κοινοχρήστων και η μόνη ενέργεια του τελευταίου Δ.Σ. κατ’ εξαίρεση ήταν συμμετοχή μας τον περασμένο Ιούνιο στην ετήσια σύνοδο των  Ενώσεων των 27 κρατών της Ε.Ε που έγινε στην Φιλανδία όπου προβάλλαμε τις Ελληνικές θέσεις.

Κύριοι συνάδελφοι

 Ένωσή μας έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από δικαστικές διαμάχες την τελευταία τριετία με   αλλεπάλληλους διορισμούς προσωρινών διοικήσεων. Κατά την άποψη μου, θα πρέπει να επικρατήσει η ψυχραιμία, η σύνεση, η λογική και ο σεβασμός προς την ίδια την ιστορία της Ενώσεώς μας, προκειμένου  όλα ζητήματα να λυθούν δημοκρατικά, ήτοι με αρχαιρεσίες και όχι με τη συνεχή έγερση ενδίκων μέσων. Εδώ θέλω να τονίσω ότι η τριετής απουσία μας από τις ετήσιες συνόδους των Ευρωπαϊκών ενώσεων και τα διαδοχικά Διοικητικά συμβούλια σχολιάσθηκαν δυσμενώς για την χώρα μας και ακόμα στο διάστημα αυτό χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την συνέχειες των πιέσεων στην  κυβέρνηση για την εφαρμογή των αμετάκλητων αποφάσεων του Ελεγκτικού συνεδρίου, τις οποίες μέχρι  με το αιτιολογικό αδυναμίας πληρωμής μερικών εκατομμυρίων ευρώ..

Το νέο Δ. Σ. πρέπει να έχει σαν πρώτο και κυρίαρχο θέμα  την τελική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και συνεχή διαβήματα στην κυβέρνηση για την υποβάθμιση των τ. βουλευτών που τους εξισώνει με τους δημοσίους υπαλλήλους  και η χορηγία , που κακώς αποκαλούν σύνταξη να παρέχεται από τον προϋπολογισμό της Βουλής και όχι από το γενικό λογιστήριο και ακόμα, όπως έχετε ενημερωθεί από την επιστολή που σας έστειλε ο επίτιμος  πρόεδρος κ. Πυλαρινός την επαναφορά της χορηγίας στους νέους συνταξιούχους που η κατάργησή της είχε σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κοινοβουλίου.

Εύχομαι το νέο Δ.Σ. να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα προβλήματα αυτά.                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου